Η 10η Σεπτεμβρίου είχε οριστεί ως ημέρα υπεράσπισης του Net Neurtality στο διαδίκτυο. Μεγάλες εταιρίες (όπως το WordPress και το Vimeo) και ακτιβιστές του διαδικτύου ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κατάργηση του Net Neutrality που προωθείται η FCC – η αρχή ελέγχου των επικοινωνιών στις ΗΠΑ. Σε πολλές σελίδες, όπως της Mozilla, εμφανίστηκαν μηνύματα για το θέμα, συμβολικά πολλές σελίδες έδειχναν ότι είχαν μειωμένη ταχύτητα ενώ έγιναν μαζικές αποστολές μηνυμάτων στα μέλη του Καπιτωλίου. Τι είναι όμως του Net Neutrality και τι έκανε άσπονδους εχθρούς να συνεργαστούν για να το υπερασπιστούν;  [ Δείτε εδώ την επίσημη σελίδα της καμπάνιας ]

Το Net Neutrality είναι η αρχή ότι όλα τα δεδομένα στο διαδίκτυο οφείλουν να αντιμετωπίζονται ίσα. Δηλαδή τα δεδομένα εντός του δικτύου στέλνονται το ίδιο γρήγορα και είναι το ίδιο προσβάσιμα ασχέτως το ποιος τα παίρνει ή τα στέλνει. Αυτό είναι βασικό στοιχείο της επιτυχίας του διαδικτύου. Είναι αυτό που δίνει την δυνατότητα σε μικρότερες επιχειρήσεις ή ιστοσελίδες ή ακόμα και προσωπικά blog να έχουν πρόσβαση σε ευρή κοινό χωρίς να εκτοπίζονται από τις ιστοσελίδες μεγάλων εταιριών.

Με άλλα λόγια στο διαδίκτυο σε αντίθεση με το super market δεν μπορείς να πληρώσεις τον ιδιοκτήτη να μη πουλάει τα προϊόντα των αντιπάλων σου ή των μικρών παραγωγών ούτε να τον βάλεις να τα ξαποστείλει σε κάποιο απόμακρο ράφι. Υπάρχουν βέβαια οι διαφημίσεις και οι πληρωμένες αναζητήσεις αλλά η ουσία παραμένει ότι η ίδια. Η ιστοσελίδα είναι για τον χρήστη εξίσου προσβάσιμη όποια και αν είναι.

Η αρχή αυτή του διαδικτύου έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων εταιρικών τηλεπικοινωνιών. Αυτές στις ΗΠΑ παρέχουν εκτός από internet και τηλέφωνο, καλωδιακή τηλεόραση και ανήκουν σε μεγάλους ομίλους που ελέγχουν ΜΜΕ και εταιρίες παραγωγής. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι η Comcast , που κατέχει και το δίκτυο NBC, και η Time Warner Cable που είναι τμήμα της γνωστής Warner.

Οι εταίρες τηλεπικοινωνιών εντόπισαν στην κατάργηση της αρχής αυτής μια επιχειρηματική ευκαιρία. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν γρήγορες και αργές “λεωφόρους” δεδομένων και να βάλουν τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων να πληρώνουν παραπάνω για να τρέχουν πιο γρήγορα τα δεδομένα τους εντός του δικτύου. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην δημιουργία δίκτυο δύο ταχυτήτων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Δημιουργούνται δηλαδή οι προϋποθέσεις να γίνει το Internet μια κλειστή αγορά με εμπόδια εισόδου σε νέες προσπάθειες αλλά και ακόμα χειρότερα να οδηγηθεί η οριζόντια – κοινοτική διάσταση του διαδικτύου σε μαρασμό πετώντας έξω μεμονωμένους ή οικονομικά ανίσχυρους δημιουργούς περιεχομένου.

Καθώς όμως το Net Neutrality εκτός από κατασκευαστική αρχή του διαδικτύου είναι και ομοσπονδιακός νόμος από το 2003 δεν μπορούσανε μέχρι τώρα να προσχωρήσουν οι Cable Companies – όπως λέγονται – στα σχέδια τους. Τον Νοέμβριο του 2013 ανέλαβε την αρχή αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίας FCC – Federal Communications Commission ένας δικός τους άνθρωπος, o Tom Wheeler πρώην πρόεδρος της ένωσης εταιριών τηλεπικοινωνιών. Έτσι εξαγοράζοντας και μέλη του Καπιτωλίου ( κάτι νόμιμο και σύνηθες στις ΗΠΑ ) προσπαθούν να αλλάξουν την νομοθεσία. Τον Μάιο του 2014 προτάθηκε από την FCC νέα νομοθεσία που καταργεί το Net Neutrality και έχει μπεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το φθινόπωρο. Έχουν βρει όμως απέναντι τους εκτός από μεγάλες εταιρίες του internet και δεκάδες οργανώσεις ακτιβιστών αλλά και σχεδόν 5.000.000 χρήστες που έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα. Οι πιέσεις που ασκούνται από τις δύο μεριές είναι τεράστιες. Μένει να δούμε ας και πάλι η κοινότητα θα αποδειχτεί δυνατότερη η νέα νομοθεσία θα έχει την τύχη του ACTA. Στα δικά μας μέχρι στιγμής η κοινοτική νομοθεσία προστατεύτει το Net Neutrality και δεν έχουν γίνει ακόμα προσπάθειες για κατάργηση του.

Ακολουθεί το εξαιρετικό video του John Oliver για το θέμα:

Αρθρογράφος

External Auditor FTW