Η Airbnb, η ιστοσελίδα ενοικίασης καταλυμάτων, έγινε πρόσφατα η τελευταία Αμερικανική εταιρία τεχνολογίας που εγκατέστησε το Ευρωπαϊκό της αρχηγείο στην Ιρλανδία. Προστέθηκε, έτσι, στη λίστα των πολυάριθμων άλλων εταιριών που εδρεύουν στο νησί μαζί με την Google, το Facebook, την Adobe (δημιουργού του Photoshop), το LinkedIn και την Apple.
Στην σχετική ανακοίνωση, ο CEO της Airbnb σημείωσε πως “Το Δουβλίνο έχει την φιλοξενία στο DNA του. Η πόλη έχει την φήμη μίας από τις πιο φιλόξενες και φιλικές περιοχές στον κόσμο.” Σίγουρα, ωστόσο, η εταιρική φορολόγηση στην Ιρλανδία αγγίζει το 12,5%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις πληρώνουν 23% στην Βρετανία, 29,6% στη Γερμανία και 33,3% στη Γαλλία.
Οι πραγματικοί λόγοι είναι ο έλεγχος και η εποπτεία
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας άλλος λόγος που οι εταιρίες αυτές αποβιβάζονται στο νησί: η χαλαρή ρύθμιση της αγοράς. Μιας και οι ίδιοι κανονισμοί που αφορούν τους εταιρικούς φόρους εφαρμόζονται και στην περίπτωση των ελέγχων, οι εταιρίες μπορούν να υπαχθούν στους χαλαρότερους κανόνες της Ιρλανδίας ακόμα και αν ο κατήγορός τους ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα, ο Επιθεωρητής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας έχει την… συνήθεια να καταλήγει σε συμπεράσματα υπέρ των Αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας, για παράδειγμα, σε δύο ελέγχους (PDF) για το Facebook. Πρόσφατα, ο ίδιος οργανισμός δεν βρήκε τίποτα λάθος στην μεταφορά δεδομένων της Apple και του Facebook από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις εύλογες ανησυχίες πως οι εκεί δικαστικές/νομικές/αστυνομικές υπηρεσίες μπορούν πιο εύκολα να… βάλουν χέρι σε αυτά τα δεδομένα.
Οι παραλογισμοί της Ιρλανδίας δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι. Ακόμα και η Angela Merkel επέκρινε την Ιρλανδία για την ανίσχυρη νομοθεσία της, υποστηρίζοντας πως απαιτείται πανευρωπαϊκή και αυστηρή προστασία στα δεδομένα, ανεξάρτητα από το που εδρεύει νομικά η κάθε εταιρία. Ωστόσο η Ιρλανδία παραμένει ατάραχη. Σε συνέντευξή του στους Financial Times μία μέρα μετά τη δήλωση της Merkel, ο Επιθεωρητής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας δήλωσε πως συμφωνεί με την ιδέα δημιουργίας μίας ενιαίας αρχής επιτήρησης για τα δεδομένα, αρκεί η έδρα του να είναι και αυτή στο Δουβλίνο…
Πηγή: Quartz.com