πηγή: tvxs.gr

Υπό αστυνομικό κλοιό βρίσκονται οι σχολές στο κέντρο της Αθήνας, Νομική και ΑΣΟΕΕ, έπειτα από αίτημα των πρυτανικών αρχών, προκειμένου να αποτραπούν φοιτητικές καταλήψεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Ένταση σημειώθηκε μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών που πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική, με αποτέλεσμα δύο φοιτητές να καταλήξουν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Άγρια επίθεση των ΜΑΤ και στην απογευματινή πορεία, που πραγματοποίησαν φοιτητικές και πολιτικές συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα. Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η πορεία των φοιτητών το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατέβηκαν την Πανεπιστημίου και έστριψαν στη Σίνα με κατεύθυνση προς τη Νομική, όπου η αστυνομία πέταξε κρότου λάμψης, ωστόσο το επεισόδιο δεν έλαβε έκταση. Η διαδήλωση συνέχισε την πορεία της προς το Πολυτεχνείο για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων. Όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους φοιτητές να μπουν στο Ίδρυμα με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, κρότου λάμψης και τους φοιτητές να καταγγέλλουν την βία των δυνάμεων των ΜΑΤ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες φοιτητές

Το πρωί της Πέμπτης δύο φοιτητές κατέληξαν στο νοσοκομείο, στην προσπάθεια τους να μπουν στη σχολή, δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ. Ο ένας εκ των δύο φοιτητών έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και ο δεύτερος πιο ελαφρά στο κεφάλι και
στο χέρι. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, είχε ανακοινωθεί ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα κλείσουν από την Παρασκευή και για τρεις μέρες για λόγους ασφαλείας των κτιρίων, πλην του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ξαφνικά όμως ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ζητησε το βράδυ της Τετάρτης την «περιφρούρηση» της Νομικής. Σε ανάλογα μέτρα προχώρησε και η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ.

Τουλάχιστον επτά διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Νομική Σχολή. Αστυνομία υπάρχει και στο κτίριο της Πρυτανείας, ενώ περίπου 7.000 αστυνομικοί πρόκειται να αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φοιτητές, κρατώντας πανό, με συνθήματα όπως «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια – Παραίτηση Φορτσάκη – Ελευθερία στην Παιδεία», κατέβαλαν από νωρίς το πρωί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ακαδημίας. Οι φοιτητές κινήθηκαν προς την είσοδο της Νομικής προκειμένου να μπουν μέσα στο κτίριο, και τότε δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν φωνάζοντας ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μπουν. Για να τους απομακρύνουν έκαναν χρήση βίας αλλά και χημικών. Σημειώνεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής είχε πάρει απόφαση για κατάληψη, ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ξεκινούσε σήμερα Πέμπτη, ενώ είχε προγραμματιστεί και σχετική με τονεορτασμό του Πολυτεχνείου εκδήλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, αποφάσισε τον αποκλεισμό της σχολής έως την Τρίτη, παρόλο που υπήρχε προγραμματισμένη για σήμερα συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Στο μεταξύ, κλειστές από το πρωί παραμένουν οι πύλες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και η αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση φοιτητών. Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ,  Αχιλλέας Ζαπράνης, προσπαθεί να εμποδίσει τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων και απείλησε τους φοιτητές ότι αν επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν συνέλευση θα καλέσει τα ΜΑΤ.

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη για την φρούρηση του Ιδρύματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Ως απάντηση οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή, όπου συνάντησαν το μπλοκ των διοικητικών εργαζομένων που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων και στην παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης.

Αρθρογράφος

External Auditor FTW