Μια ενδιαφέρουσα είδηση για το πως λειτουργεί η λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους και τι ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παράξει, ειδικά σε αγορές που δεν υπάρχουν υποκατάστατα αγαθά και επικρατούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Την κατακαρυγή της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η απόφαση του νέου κατόχου του δικαιώματος παραγωγής σκευάσματος που χρησιμοποιούν οι φορείς του AIDS, να αυξήσει τη τιμή του κατά 736,5 δολάρια(!), στα 750 από τα 13,5 δολ. που κοστίζει σήμερα το χάπι.

 Ο μέχρι πρότινος χρηματιστής, Martin Shkreli, του οποίου η start up εταιρεία Turing Pharmaceuticals απέκτησε τα δικαιώματα του σκευάσματος Daraprim τον Αύγουστο προχώρησε μέσα σε μια νύχτα στην εξωφρενική αύξηση που αγγίζει το 5.000%!

Το Daraprim παρήχθη τη δεκαετία του 1940 και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης, μιας λοίμωξης που δεν είναι συνηθισμένη αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία όταν επηρεάζει βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, ή ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι πάσχοντες από AIDS ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημιοθεραπείες.

Ο 32χρονος Martin Shkreli κατέβαλε τον Αύγουστο 55 εκατ. δολάρια προκειμένου να αγοράσει τα δικαιώματα κατασκευής και διακίνησης του Daraprim, του οποίου το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε μόλις ένα δολάριο.

Η απόφαση του νεαρού πρώην χρηματιστή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα social media, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που κρατιούνται στη ζωή χάρη στο Daraprim, ακόμα και όσων τη θεραπεία καλύπτει η ασφάλισή τους, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ασύλληπτη ανατίμηση.

Αρθρογράφος

External Auditor FTW