Εδώ και κάποιες μέρες έχει δημιουργηθεί από φοιτητές της σχολής μας μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και συγκεκριμένα σε αυτούς που βρίσκονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην πλατεία Βικτωρίας. Η πρωτοβουλία μαζί με άλλες ομάδες της περιοχής μαζεύει πράγματα και τα μοιράζει στους πρόσφυγες, μαγειρεύει και μοιράζει φαγητό ενώ καθαρίζει και την πλατεία. Περιττό να σας πούμε ότι θεωρούμε την δράση τους σημαντική και ότι χρίζει την υποστήριξη όλων μας. Θα τους βρείτε κάθε μέρα στο προαύλιο της σχολής 13:00 – 15:00 στο τραπεζάκι μου μαζεύουν τα πράγματα. Ακολουθεί όλο το δελτίο τύπου που μας στείλανε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΣΟΕΕ

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Εκεί δίνουν ραντεβού με τους “διακινητές” τους που θα τους προωθήσουν στην Βόρεια Ελλάδα από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε τις φτώχειας είτε πολεμικών συγκρούσεων. Φτώχεια και πολέμους για τα οποία την κύρια ευθύνη η “πολιτισμένη” Δύση.

Σε όλα αυτά τα οποία έχουνε ζήσει το τελευταίο διάστημα έρχεται να προστεθεί η εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα που κερδοσκοπούν εις βάρος τους, οι άθλιες συνθήκες διαμονής στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα αλλά και σε όλο το ταξίδι τους, καθώς και η παντελής απραξία του Ελληνικού Κράτους και της ΕΕ. Θεσμοί που σίγουρα εθελοτυφλούν αν δεν επιδεινώνουν τα προβλήματα με το κλείσιμο τον συνόρων και τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Από την πλευρά μας θεωρούμε απάνθρωπο ενώ οι μετανάστες υφίστανται όλα τα παραπάνω, να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή), να μην τους παρέχονται οι στοιχιώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρχές).

Ως φοιτητές της σχολής μας συστήσαμε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΑΣΟΕΕ, καθώς βρισκόμαστε δίπλα στη πλατεία βικτωρίας όπου συναντάμε την κατάσταση αυτή σε οξύτατη μορφή.Εκατοντάδες μετανάστες παρεβρίσκονται εκεί υπό άθλιες συνθήκες και με έλλειψη ακόμη και στα αναγκαία. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση των φοιτητών από όλες τις σχολές αλλά και της κοινωνίας συνολικά, όχι απλώς με όρους φιλανθρωπίας, αλλά βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με τους μετανάστες με τον δικό μας τρόπο (και προφανώς σε άλλη ένταση), να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον στον αγώνα για ένα κοινό καλύτερο μέλλον.

Σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη είχαμε καλέσει σε δράση, η οποία στηρίχθηκε και αγκαλιάστηκε και από φοιτητές άλλων σχολών και Φοιτητικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα αφού συγκεντρώσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα διανείμαμε και καθαρίσαμε την πλατεία. Ενώ παράλληλα σχεδόν σε όλες τις σχολές μαζεύονται από αυτήν την βδομάδα τρόφιμα, φάρμακα και λοιπά είδη ανάγκης για αντίστοιχες δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για:

• Φάρμακα
• Συσκευασμένα Τρόφιμα (όχι γλυκά)
• Γάλατα
• Σερβιέτες- Πάνες – Μωρομάντηλα – Μπιμπερό
• Οδοντόβουρτσες – Οδοντόκρεμες
• Αντισυπτικά
• Αδιάβροχα

Σχεδόν σε όλες τις σχολές της Αθήνας θα γίνεται συλλογή τροφίμων, συγκεκριμένα στην ΑΣΟΕΕ θα έχουμε τραπεζάκι στο προαύλιο της σχολής καθημερινά 13:00 με 15:00.

Κατανοούμε ότι αυτές οι δομές αλληλεγγύης και μόνο δεν μπρούν να αποτελέσουν συνολική παρά μόνο προσωρινή λύση του προβλήματος καθώς δεν είναι ικανές και επαρκείς από μόνες τους να έρθουν αντιμέτωπες με τα αίτια των αναφερθέντων προβλημάτων. Για εμάς είναι απαραίτητο τα ζητήματα αυτά να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας, εφόσον μόνο έτσι μπορεί να δοθεί συνολική απάντηση. Τέλος, καλούμε και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους που δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα να πράξουν παρόμοια, να δράσουμε συλλογικά και να συντονιστούμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης ΑΣΟΕΕ

12030852_10205462607219898_1650007222_n

12048662_10205462607259899_620772997_n

Αρθρογράφος

διαδικτυακή κοινότητα φοιτητών ΑΣΟΕΕ-ΟΠΑ